skip to Main Content

INZ obilježio Svjetski dan bez duhanskog dima 2017

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u saradnji sa Crvenim križom Zeničko-dobojskog kantona obilježio je danas Svjetski dan bez duhanskog dima, ukazujući na zdravstvene rizike koji su povezani sa pušenjem i zalažući se za smanjenje konzumacije duhanskih proizvoda kao glavnog faktora rizika za nastanak niza bolesti i prijevremenog umiranja.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana bez duhanskog dima je: „Duhan – prijetnja razvoju BiH“.

Duhanski dim ubija šest miliona ljudi svake godine, dovodi do ovisnosti,  povećava rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva, raka pluća i drugih malignih bolesti.

Volonteri Crvenog križa su upotrebom šminke i drugih kozmetičkih pomagala oslikali „povrede“ na vratu, u predjelu usana, lica, te na prstima, i na slikovit način prikazali štetne promjene na tijelu nastale kao posljedica konzumiranja duhanskog dima.

Na Trgu Alije Izetbegovića volonteri su sa ovako oslikanim „promjenama“ podijelili I zdravstveno promotivni materijal o štetnosti duhanskih proizvoda.

Osim toga, da je pušenje zajedno sa drugim ovisnostima među školskom djecom i mladima jedan od značajnih javno zdravstvenih problema u Federaciji BiH, može se vidjeti iz brojnih istraživanja, po kojima je evidentirano oko 14 % trenutnih pušača, od čega 11 % djevojčica i oko 17% dječaka.

Tim povodom Služba za školsku higijenu tokom čitavog polugodišta ove školske godine održala edukacije pomoću kratkog filma o štetnosti duhanskih proizvoda u svim srednjim školama na području ZDK uz anketiranje srednjoškolaca na ovu temu.

Važno je napomenuti kako nikada nije kasno da prestanete pušiti!

 Pušačima svaki prestanak pušenja brzo donosi zdravstvenu dobrobit (nekoliko sati ili dana):

• unutar 20 minuta – pada broj otkucaja srca i snižava se krvni pritisak,

• nakon 12 sati nivo ugljičnog monoksida u krvi pada na normalni nivo,

• u roku od 2 do 12 sedmica cirkulacija je poboljšana, a plućna funkcija povećana,

• u vremenu od 1 do 9 mjeseci smanjuje se kašalj i kratkoća disanja,

• nakon jedne godine rizik nastanka koronarne srčane bolesti je smanjen u pola u odnosu na pušača,

• nakon pet godina rizik od moždanog udara je smanjen,

• nakon deset godina rizik obolijevanja od raka pluća smanjen je u pola u odnosu na pušače, smanjuje se i rizik obolijevanja od raka usne šupljine, grkljana, jednjaka, mokraćnog mjehura, maternice i gušterače,

• nakon 15 godina rizik obolijevanja od srčane bolesti izjednačen je riziku nepušača.

Koliko će osoba biti uspješna u prestanku pušenja ovisi o motivaciji za prestanak, o stepenu ovisnosti o cigaretama, kao i o potpori koju dobije za vrijeme odvikavanja od pušenja. Samo čvrsta odluka da osoba uživa u prednostima nepušenja može mu pomoći na putu da postane i ostane nepušač.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane

Back To Top