U Institutu za zdravlje i sigurnost hrane danas je uspješno provedena imunizacija protiv sezonske gripe učenika…
PRIJAVITE SE: Nutricionističko savjetovanje i izrada tipskih jelovnika za oboljele od dijabetesa na terapiji inzulinom na području ZDK
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, pod pokroviteljstvom Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, započinje pilot projekat “Nutricionističko savjetovanje i izrada tipskih jelovnika za oboljele od dijabetesa na terapiji inzulinom na području ZDK”.
Nutricionističke usluge za ove pacijente bit će besplatne, a kriteriji za odabir osoba za naručivanje na pregled su:
a)- Da su osobe starije od 18 godina,
b)- Da imaju povišen ITM (indeks tjelesne mase) > 24,9 kg/m2,
c)- Da imaju HbA1c ≥ 7,0 %
d)- Da su pacijenti trenutno na propisanoj terapiji inzulinom i to sljedeći:
1. LANTUS – SANOFI AVENTIS Groupe, Francuska
2. Semglee – BGP Products Operations GmbH, Švicarska
3. ABASAGLAR – ELI LILLY Export S.A
4. TOUJEO – SANOFI AVENTIS Groupe, Francuska
5. LEVEMIR – Novo Nordisk A/S
6. HUMALOG MIX 50 KWIKPEN – ELI LILLY Export S.A
7. HUMALOG MIX 25 KWIKPEN – ELI LILLY Export S.A
8. NOVOMIX 30 FLEXPEN – Novo Nordisk A/S
9. RYZODEG – Novo Nordisk A/S
10. TRESIBA – Novo Nordisk A/S
11. SULIQUA – SANOFI AVENTIS Groupe, Francuska
12. XULTOPHY – Novo Nordisk A/S
13. HUMALOG KWIK PEN – ELI LILLY Export S.A
14. HUMALOG – ELI LILLY Export S.A
15. NOVORAPID FLEXPEN – Novo Nordisk A/S
16. FIASP – Novo Nordisk A/S
17. APIDRA – SANOFI AVENTIS Groupe, Francuska
Pregledi pacijenata obavljat će se u prostorijama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica od strane tima sastavljenog od medicinske sestre i magistrice nutricionizma i to svakog pacijenta po dva puta do kraja 2022. godine
Prvi i kontrolni pregled (mjerenje TA i ŠUK-a, antropometrijska mjerenja, analiza sastava tjelesne mase, nutricionističko savjetovanje o pravilnoj dijabetičkoj prehrani, procjena energetskog statusa- BMI/ ITM).
Za sve pregledane nutricionista će izraditi i tipske planove prehrane prilagođene njihovoj dijagnozi.
Planirano je da se do kraja godine pregleda oko 300 pacijenata i to 2x, a za sve ostale, nakon popunjavanja kapaciteta, sastavit će se lista čekanja te će se planirati pregledi u toku naredne, 2023. godine.
Ovisno o rezultatima ovog pilot projekta, postoji tendencija da on preraste u stalan model unaprjeđenja tretmana bolesnika s lošom kontrolom glikemije i visokim rizikom od nastanka komplikacija dijabetesa.
Svi pacijenti koji zadovoljavaju navedene kriterije, trebaju da zakažu termin za nutricionistički pregled:
na broj telefona 032/448-008 ili putem e-maila [email protected]