Antimikrobna rezistencija (AMR) nastaje kada bakterije, virusi, gljivice i paraziti više ne reaguju na antimikrobna…
O hrani, njenoj sigurnosti i kvalitetu – Benjamin Čaušević u “Porodičnom magazinu” Radija Federacije BiH
“Jedite kako bi živjeli, ne živite kako bi jeli…” – Sokrat – “Porodični magazin” uz priču o hrani, njenoj sigurnosti i kvaliteti, sa magistrom prehrambenih tehnologija i menadžerom za kvalitet Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Benjaminom Čauševićem, odgovara i na brojna pitanja…
Na koji način umanjiti rizik od bolesti koje se prenose hranom? Šta je to unakrsna kontaminacija hrane? Kako je održavati na odgovarajućim temperaturama? Na što bi trebalo obratiti pažnju pri susretu sa deklaracijom na kojoj se navodi valjanost njenog trajanja? Koja su to četiri pravila “O” za sigurno rukovanje hranom?
Urednica i voditeljica emisije Aida Hadžiabdić – „Porodični magazin“, utorkom od 10 do 11, repriza od 18 do 19 sati. Poslušajte emisiju: