U organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), Saveza udruženja dijabetičara Zeničko-dobojskog kantona…
Seminar na temu “Sigurnost hrane – Procjena rizika” – INZ.BA
Služba za zdravstvenu ekologiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica povodom Svjetskog dana hrane 16.10.2016 godine, održala je seminar na temu “Sigurnost hrane – Procjena rizika”, za zdravstvene profesionalce iz oblasti javnog zdravstva, zadrugare sa područja općina, kantona i Federacije BiH, sanitarne, veterinarske i tržišne inspektore, predstavnike vladinih ustanova, nevladinih organizacija i preduzeća za proizvodnju, uvoz i promet životnih namirnica i gotove hrane.
“Klima se mijenja. Hrana i poljoprivreda moraju također.”
Sigurnost hrane jedan je od najvećih problema vezanih uz klimatske promjene. Globalna populacija u stalnom je porastu, a očekuje se da će do 2050. godine dostići brojku od 9,6 milijardi. Kako bi se zadovoljila tako velika potražnja, poljoprivreda i prehrambeni sistemi trebat će se prilagoditi nepovoljnim učincima klimatskih promjena te postati otporniji, produktivniji i održiviji. Uzgoj hrane na održivi način znači usvajanje prakse koja proizvodi više koristeći manje, na istom području, racionalno iskorištavajući prirodne resurse. To također znači smanjenje gubitaka hrane prije dobivanja konačnog proizvoda ili maloprodaje, kroz niz inicijativa, uključujući bolju žetvu, skladištenje, pakovanje, transport, infrastrukturu, tržišne mehanizme, kao i institucionalne i pravne okvire.
Predavači:
1. Prof.dr.sci.Smajil Durmišević, dr.med. Zavod za javno zdravstvo Zenica
2. Prof.dr.sci. Nihada Ahmetović, dr.med. Medicinski fakultet Univerzitet u Tuzli
3. Mr.sci. Muhamed Gladan, DVM direktor Veterinarskog zavoda Instituta za zdravlje i sigurnost hrane
- Mr.sci. Benijamir Haurdić, DVM. HACCP konsultant Instituta za zdravlje i sigurnost hrane
Obilježavajući Svjetski dan hrane nastojimo istaknuti najvažnije teme u okviru tri glavna cilja:
- Suzbijanje gladi, pothranjenosti i siromaštva
- Povećanje sigurnosti i dostupnosti hrane
- Postizanje održivog upravljanja prirodnim resursima
Tema Svjetskog dana hrane 2016. godine stavlja u prvi plan uticaj klimatskih promjena na poljoprivredu i proizvodnju hrane i tako daje doprinos ovom globalnom i rastućem problemu, koji zahtjeva hitne akcije: zajednice i društva u cjelini, stručnih, naučnih, političkih i ekonomskih subjekata, ali i svih nas kao pojedinaca.
Ovdje možete preuzeti prezentacije sa održanog seminara:
izvod-iz-prezentacije-jasmina-dizdarevica
izvod-iz-prezentacije-mr-sci-benijamira-haurdica
izvod-iz-prezentacije-prof-dr-nihade-ahmetovic
prezentacija-mr-sci-benijamir_haurdic
prezentacija-mr-sci-jasmin_dizdarevic
prezentacija-prof-dr-sci-nihada_ahmetovic
prezentacija-prof-dr-sci-smajil_durmisevic
INZ.BA