skip to Main Content

Dodatno COVID-19 Uputstvo za škole, fakultete i vrtiće

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica priredio je “Uputstvo za komunikaciju i put učenika, nastavnika ili grupe” u kontekstu dosadašnjih preporuka objedinjenih u dokument “Škole i COVID-19”

– Nakon stručnih konsultacija sa Higijensko-epidemiološkim službama (HES) svih Domova zdravlja na području ZDK, kao i Službom za epidemiologiju Instituta, pripremljeno je “Uputstvo”. Naime, iako “Procedura za rad odgojno-obrazovnih ustanova – vodič za unapređenje biosigurnosti u kontekstu COVID-19” razrađuje i ovaj aspekt, uočeno je da određene procedure dešavanja treba dodatno objasniti i propisati. Želja nam je da ovo Uputstvo, kao i raniji Vodič, što manje trebaju, po mogućnosti i ne zažive u praksi, ali ipak želimo da bude pri ruci menadžmentu i osoblju škola, kao i timovima porodične/obiteljske medicine, HES-ovima, te svim drugim relevantnim instancama u ovom sistemu, ističe doc.dr.sc. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu  Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Uputstvo „Protokol postupanja u slučaju pojave simptoma“ se može preuzeti na internet stranici INZ.ba ili direktno na OVOM linku

U INZ-u su istakli zadovoljstvo i zahvalnost na dosadašnjoj saradnji svim školama, fakultetima, vrtićima, ustanovama za smještaj učenika i studenata i HES-ovima, tokom provedbe i uspostavljanja sistema biosigurnosti u kontekstu COVID-19 u školama, na fakultetima i vrtićima u ZDK.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top