Antimikrobna rezistencija (AMR) nastaje kada bakterije, virusi, gljivice i paraziti više ne reaguju na antimikrobna…
FOTO: Počela realizacija projekta INZ “Zdrave navike za zdrave radnike”
Prvim okupljanjem stotinu osoba, učesnica i učesnika projekta, u ponedjeljak uvečer je i zvanično počela realizacija projekta “Zdrave navike za zdrave radnike”. Projekt realizira Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), a finansiraju švicarska nacionalna Agencija za razvoj i saradnju (SDC), Svjetska banka i Federalno ministarstvo zdravstva. INZ je pokrenuo projekt s ciljem smanjenja faktora rizika za zdravlje stanovništva.
Fizička neaktivnost na radnom mjestu
-Uz pomoć i saradnju stručnjaka iz oblasti nutricionizma, tjelovježbi i zdravlja, a sve povodom Svjetskog dana zdravlja, provodi se projekt koji je prvenstveno namijenjen zaposlenim u javnim ustanovama i preduzećima, podložnim kontinuiranom radu u sjedećem položaju i fizičkoj neaktivnosti na radnom mjestu, ističe koordinatorica projekta Adela Beriša-Fazlagić.
Stotinu osoba će u narednim sedmicama imati jedinstvenu priliku da, uz pomoć stručnjaka, usvoji zdrave prehrambene i životne navike, kao stil života s krajnjim ciljem poboljšanja i očuvanja zdravlja, tjelesne kondicije, ali i psihičke svijesti. Sa njima će na sticanju i održavanju zdravih navika raditi stručni tim sastavljen od doktora, nutricioniste i ličnih trenera.
U pripremnom periodu, tokom protekle sedmice, već je urađena analiza sastava tjelesne mase i razgovori sa svih 100 osoba, a od početka ove sedmice kreće pridržavanje plana ishrane i treninzi. Svaka učesnica i učesnik programa u ponedjeljak uvečer su dobili personalizirani plan prehrane, kao i raspored zumba, fitnes i kardio treninga.
Oni će na raspolaganju imati profesionalne certificirane trenere i više termina za treninge, tako da će moći kombinirati više treninga tokom svih dana u sedmici, istovremeno se pridržavajući uputa stručnjaka u vezi sa ishranom, ali i spavanjem i drugim aktivnostima.
Unaprijeđenje životnih navika
– Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica neprestano radi na unaprijeđenju zdravih životnih navika različitih grupa građana i cjelokupne populacije. Uz sve to, uspostavili smo putem viber-grupa neprestanu 24-satnu komunikaciju sa grupama polaznika, koji postavljaju pitanja, savjetuju se i razmjenjuju vlastita iskustva o tome kako napreduju, navodi dr. Elma Kuduzović, izvršni koordinator ovog projekta i rukovoditeljica Centra za promociju zdravlja u INZ-u.
O zdravim životnim navikama i prehrani svih učesnika i učesnica brine nutricionistica INZ, magistrica Maja Trifković, koja je upriličila i predavanje svim prisutnim, u kojima im je govorila o potrebi razbijanja predrasuda o tome da “dijete sa društvenih mreža” mogu imati bilo kakav, osim kratkoročnog efekta, ali i posljedice u vidu ubrzanog “vraćanja” kilograma čim se sa takvom dijetom prekine.
– Matematika je jednostavna, neophodno je balansirati broj unesenih i potrošenih kalorija, a u periodu u kojem se stanje popravlja, utrošak mora biti veći od unosa. Sve to se može postići bez lišavanja bilo kojeg omiljenog jela ili proizvoda, samo uravnoteživanjem unosa, češćim, a manjim obrocima, te pravilnom uravnoteženom ishranom koja godi vašem organizmu, kaže Trifković.
Multidisciplinarni pristup
Učesnicima projekta predstavili su se i s njima razgovarali i kardio trenerica Darija Jermol-Jonjić, fitnes trener Sani Kobilica i zumba instruktorica Dila Seferović. Projekt INZ-a je podržalo nekoliko kompanija sa svojim proizvodima, koje su dobili učesnici projekta.
Nakon nekoliko sedmica iskrenog i potpunog pridržavanja personaliziranog jelovnika, uvođenja zdravijih životnih navika i vježbanja, svaki od učesnika i učesnica trebali bi postići željeni efekat. Među njima su i dijabetičari, pretile, ali i osobe koje žele povećati tjelesnu masu, osobe koje imaju određenih tegoba, ali i zdrave osobe koja provode previše vremena u sjedećem položaju, a rezultati koje stručnjaci INZ-a dobiju biće upotrijebljeni za dalja istraživanja i nove projekte i aktivnosti na ovom polju.
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica