Antimikrobna rezistencija (AMR) nastaje kada bakterije, virusi, gljivice i paraziti više ne reaguju na antimikrobna…
VIDEO+FOTO: Besplatni preventivni pregled – skrining na melanom kože, prijave od danas
Počinje prijavljivanje za akciju besplatnih pregleda na melanom kože
Institut za zdravlje i sigurnost hrane u saradnji sa Kantonalnom bolnicom Zenica, a povodom Svjetskog dana borbe protiv malignih melanoma kože
organizuje besplatni pregled – skrining (screening) – na melanom kože.
Tim povodom organizovana je press konferencija, na kojoj se govorilo oprevenciji, kao i pregledima. Prijavljivanje na besplatni preventivni pregled – skrining na melanom kože se može izvršiti od ponedjeljka 21. do petka 25. maja u terminu od 8 – 15 sati putem telefona 032 448 001 ili emailom na [email protected]
Pregledi će biti obavljani u prostorima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, ulica Fra Ivana Jukića 2, zgrada Doma zdravlja, 3. i 4. sprat (zgrada Poliklinika, kod stadiona Bilino polje).
Registrovani – prijavljeni će dobiti termin (datum, sat) pregleda, te ukoliko ne dođu u predviđenom terminu neće biti u mogućnosti da izvrše naknadni pregled u drugom terminu.
Pozivamo građane Zenice, ali i drugih općina ZDK koji su u prilici da se prijave i obave besplatni preventivni pregled. Svi prijavljeni će i dodatno imati priliku da razgovaraju i posavjetuju se sa dermatologom.
POTREBNO JE ZNATI: Zbog nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnih posljedica pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, kao i važnosti pregleda mladeža, te zbog činjenice da je melanom, kojeg često nazivaju tihim ubicom, najzloćudniji tumor kože.
Cilj ove kampanje jeste edukacija šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV zračenja, te važnosti samopregleda mladeža.
Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u načinu života utječu na sve češću pojavu melanoma. Koža pamti svako izlaganje štetnom UV zračenju. Tu se posebno ističe kratkotrajno intenzivno izlaganje suncu i teške opekotine, posebno u djetinjstvu. Veliki je rizik i navika odlazak u salone za sunčanje tj.solarije.
Na press konferenciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica danas se obratilo pet stručnjaka iz Kantonalne bolnice, Zavoda zdravstvenog osiguranja i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, koji su učestvuju u ovom projektu.
U domenu prevencije i otkrivanja govorila je prim.dr. Samira Dajić Hrvanović, subspecijalista-dermatološke onkologije iz KBZ, u domenu operativnog prim.dr. Nedžad Dizdarević, specijalista opšte i plastične hirurgije, načelnik Odjela plastične i rekonstruktivne hirurgije KBZ, dok je u domenu liječenja govorila prim.dr. Alma Mekić Abazović, subspecijalista onkolog, načelnica Odjela onkologije i radioterapije KBZ
Dr.Indira Mundžić iz Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK govorila je o učešću Zavoda u ovoj, kao i najavila druge projekte koje rade ZZO ZDK i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Koordinatorica Centra za promociju zdravlja INZ-a dr. Elma Kuduzović najavila je proces prijavljivanja u ovu akciju, te naznačila prevencije, kao i neke naredne projekte INZ-a posvećene najmlađim.
Na press konferenciji je saopćen niz ekskluzivnih informacija o projektima, aktivnostima, novim vidovima liječenja, kao i narednim koracima zdravstvenih ustanova u ZDK na prevenciji, otkrivanju i pravovremenom liječenju naših sugrađana.
Više u priloženom video+foto:
PRESS KONFERENCIJA INZ 21.05.2018.
PRESS konferencija Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica 21.05.2018.Prisutni mediji. Bht1 BHRT , federalna.ba RTVFBiH, TV 1 HD, Federalni RADIO, Dnevni avaz, Oslobodjenje Radio Televizija Zenica Zenicainfo.ba Kanal 6 HD, TNT Portal TNT Grupacija, Naša riječ Zenica ZenicablogHvala kolegicama i kolegama iz medija na podršci i što nam pomažete u akcijama prevencije i otkrivanju bolesti Adem Mecavica Adla Abazović Harun Bošnjak Mujesira Nuhić-Purić Ermina Jalimam Elmedin Mehic Berina Karic Mirza Dajic Esmer Dragunić
Gepostet von Institut za zdravlje i sigurnost hrane am Montag, 21. Mai 2018