Antimikrobna rezistencija (AMR) nastaje kada bakterije, virusi, gljivice i paraziti više ne reaguju na antimikrobna…
Delegacija INZ-a u posjeti visočkom „Brovisu“
Delegacija Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koju je predvodio direktor dr. Senad Huseinagić, boravila je u radnoj posjeti sjedištu kompanije “Brovis” Visoko, članici AKOVA grupe, u njihovom sjedištu u Dobrinju kod Visokog.
Domaćini su im bili generalni menadžer kompanije Nirves Bulaja i menadžerica za kvalitet Merjem Mlaćo.
“Brovis” je sa gotovo 14 miliona peradi, koja je hranjena, uzgojena, zaklana i obrađena u vlastitim i pogonima kooperanata, u vrhu bh. peradarske industrije, sa zaokruženim proizvodnim ciklusom od hrane, preko uzgoja, klaonica, pa do pripremljenog i obrađenog mesa.
Za ovaj zaokruženi proizvodni ciklus u postupku je i dobijanje saglasnost za izvoz, uz još tri bh. firme, u države Evropske Unije, što ovoj kompaniji otvara vrata značajnog razvoja, povećanja proizvodnje i plasmana.
Svi segmenti INZ-a godinama sarađuju i pružaju laboratorijske, veterinarske i druge usluge nadzora “Brovisu”, a tema sastanka bila je proširenje saradnje na naučno-istraživačku oblast, pa su teme višesatnog razgovora Huseinagića i Bulaje sa saradnicima bile upravo mogućnosti pokretanja projekata naučno-istraživačkog rada, koji će doprinjeti većoj proizvodnji i još kvalitetnijim proizvodima iz ove kompanije.
Kako je istakao direktor “Brovisa”, opredjeljenje cijele AKOVA grupe je najsavremeniji pristup sigurnosti hrane, te će zbog toga u narednih nekoliko dana stručnjaci “Brovisa” i INZ-a pripremiti, a rukovodstva potpisati Protokol o namjeri pokretanja više naučno-tehničkih projekata na dodatnom unaprijeđenju kontrole i samog razvoja proizvodnje i kvaliteta proizvoda.
Osnova za budući Protokol o saradnji je nedavna posjeta premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića i njegovih saradnika INZ-u, kada je pružena puna podrška razvijanju i proširenju aktivnosti INZ-a u domenu naučno-istraživačkih projekata, koji će biti podrška direktnoj proizvodnji, izvozu i zapošljavanju u oblasti prehrambene industrije, po kojoj je ZDK lider u BiH.
Potvrđena je obostrana namjera dugoročnog i integrisanog pristupa sigurnosti hrane, i to u segmentu sirovinske osnove, proizvodnje, uzgoja, prerade i plasmana gotovih proizvoda po EU i međunarodnim standardima kvaliteta hrane. Najavljena je i mogućnost zajedničkog angažmana na projektima koji bi bili predstavljeni na predstojećem međunarodnom Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane “Nova postignuća i budući izazovi”, koji će krajem novembra biti održan u Opatiji (Hrvatska).
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica će, prema riječima direktora Huseinagića, punu pažnju u narednom periodu posvetiti pružanju svih vrsta podrške značajnom i snažnom razvoju bh. peradarstva i mesne industrije u ZDK i šire, kroz svoj Veterinarski zavod i značajne laboratorijske kapacitete koji su već dobili ili su u procesima akreditiranja kod međunarodnih i domaćih akredicijskih tijela.
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica