Tokom održavanja EUROPREV Foruma 2025, prestižnog evropskog skupa posvećenog prevenciji i primarnoj zdravstvenoj zaštiti, predstavljen…

Kakanj 14. aprila domaćin važnog skupa o zdravlju i sigurnosti hrane
U Kaknju je održan pripremni sastanak za organizaciju skupa “Dan zdravlja i sigurne hrane”, koji će biti održan 14. aprila ove godine.
Sastanku su prisustvovali predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO/SZO) Mirza Palo, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Muamer Mandra, te načelnik općine Kakanj Mirnes Bajtarević, sa saradnicima.
Načelnik Bajtarević je izrazio dobrodošlicu i zahvalio na ideji, te istakao punu podršku ove lokalne zajednice ovom značajnom događaju, te istakao da želi pomoći u promociji zdravih prehrambenih politika i pružiti podršku svim inicijativama koje doprinose zdravlju građana i razvoju lokalne poljoprivrede.
Globalna inicijativa za sigurnost hrane
Događaj “Dan zdravlja i sigurne hrane” dio je globalne akcije za univerzalno zdravlje i ima za cilj podizanje svijesti o važnosti sigurnosti hrane, zdrave ishrane i održive poljoprivrede.
Glavni implementacijski partner SZO u ovom projektu je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobojskog kantona, uz podršku lokalnih vlasti i lokalnih proizvođača hrane.
– Učesnici skupa bavit će se ključnim temama kao što su sigurnost hrane i zdrava ishrana, odgovorno upravljanje prehrambenim sistemima, rizici nesigurne hrane i bolesti povezane s prehranom, važnost sigurnosti poljoprivrednih proizvoda, uloga ranjivih grupa u prehrambenim politikama, istakao je direktor INZ Muamer Mandra.
Podizanje svijesti
Program skupa uključuje panel diskusije, predavanja eksperata, te predstavljanje lokalnih proizvođača hrane i inovativnih pristupa u prehrambenoj industriji.
Poseban fokus bit će na distribuciji paketa zdrave hrane socijalno ugroženim grupama, kao i podršci lokalnoj proizvodnji kroz promoviranje organske hrane i samoodrživih poljoprivrednih praksi.
Iz SZO očekuju da će događaj, koji se provodi u okviru projekta održivih ciljeva razvoja sa FAO, doprinijeti podizanju svijesti o sigurnosti hrane, edukaciji potrošača i povećanju društvene odgovornosti kompanija u prehrambenom sektoru.
Pored opcine Kakanj, slični događaji će biti organizovani u Bijeljini, Širokom Brijegu i Trebinju.
Također, cilj je jačanje saradnje između javnog i privatnog sektora, kako bi se unaprijedile regulative i kontrole kvaliteta hrane u Bosni i Hercegovini.
Događaj 14. aprila okupit će brojne stručnjake, predstavnike vlasti, nevladine organizacije i privrednike, te će poslužiti kao platforma za razmjenu ideja i promociju sigurnih prehrambenih praksi.