Početak sedmice karakterisale su niske jutarnje temperauture i niske koncentracije polena svih biljaka koje trenutno…

Preporuke nutricioniste: Namirnice koje olakšavaju post
Ramazan je mjesec posta, duhovne obnove, ali i izazova za organizam zbog dugog perioda bez hrane i tekućine. Kako bi post bio lakši i zdraviji, portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Institut za zdravlje Zenica koji nam je dao smjernice za pravilnu ishranu tokom ovog svetog mjeseca.
“Jedno od osnovnih pravila za iftar jeste ne unijeti naglo velike količine hrane u jednom obroku. Zbog dugog perioda posta, probavni sistem se uspavao pa je jako važno pokrenuti ga postepeno i na pravilan način,” objašnjava Maja Jonjić-Trifković, magistrica nutricionizma iz Instituta za zdravlje Zenica
“Najbolje je započeti iftar s jednom-dvije hurme ili laganom voćnom salatom za nadoknadu šećera i energije, uz čašu vode ili limunade za rehidraciju organizma. Svom probavnom sistemu treba dati bar pola sata da se lagano pokrene i da apsorbira nutrijente iz unesenog voća, nakon čega slijedi glavno jelo” savjetuje.
Govoreći o glavnom obroku, Jonjić-Trifković naglašava važnost uravnoteženosti: “Za glavno jelo preporučujemo domaću supu uz dodatak raznog povrća za dodatnu nadoknadu vode i elektrolita, a nakon toga obrok treba sadržavati nemasno meso i razno sezonsko povrće kao prilog.
Dodatni izvor ugljikohidrata može biti malo riže ili krompira. Također, za iftar su idealne čorbe s nemasnim komadima mesa u kombinaciji s mahunarkama i raznim povrćem, uz šnitu domaćeg kruha ili manji somun.”
Za one koji vole deserte, Jonjić-Trifković savjetuje umjerenost: “Ako se zaželite deserta nakon iftara, neka to bude kombinacija suhog ili svježeg voća, kompota po želji ili neka zdravija varijanta kolača. Tradicionalne slastice poput baklave i hurmašica treba konzumirati povremeno, ne više od jednom do dva puta sedmično, uz kontrolu količine.”
Sehur, kao najvažniji obrok prije posta, treba biti balansiran i zasitan. “Preporuke za sehur su poprilično slične preporukama za uobičajeni doručak. On treba biti glavni izvor energije za adekvatan početak dana te ga, ni u kojem slučaju, ne treba preskakati,” ističe Jonjić-Trifković.
“Za sehur treba kombinirati namirnice bogate proteinima – meso, riba, jaja, mlijeko, sir, jogurt, mahunarke, zatim sjemenke i orašaste plodove, koji su ujedno i izvori zdravih masnoća, koje daju energiju i produžavaju osjećaj sitosti – s namirnicama bogatim složenim ugljikohidratima i vlaknima, radi dužeg otpuštanja energije i osjećaja sitosti.
To uključuje integralne žitarice, proizvode od integralnog brašna i povrće.”
Hidratacija je ključna, pa Jonjić-Trifković upozorava: “Postači trebaju popiti dovoljnu količinu vode ili čaja za sehur, kako post ne bi započeli dehidrirani i umorni. Izbjegavajte konzumaciju velike količine kafe za sehur, zbog njenog diuretskog učinka, što može dovesti do dehidracije. Kafa, uz obaveznu čašu vode, preporučuje se u vrijeme iftara.”
Osim preporučenih namirnica, postoje i one koje bi trebalo izbjegavati kako bi se organizam lakše prilagodio postu.
“Važno je u što većoj mjeri izbjegavati jako masno, pohovano i prženo meso, rafinirane proizvode, instant proizvode i proizvode od bijelog brašna, preslane i prezačinjene obroke, prešećerene deserte i, svakako, prejedanje u slijedovima visokokaloričnih obroka,” zaključuje Jonjić-Trifković u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.
Pravilnom ishranom, umjerenošću i raznolikošću namirnica moguće je sačuvati energiju i zdravlje, omogućavajući tijelu da lakše podnese post i održi osjećaj blagostanja tokom cijelog ramazana.