skip to Main Content

Predstavnik INZ-a jedini iz BiH na IUMS 2024 – 18. Kongresu Međunarodne unije mikrobioloških društava

Prof.dr.sc. Amir Ibrahimagić, načelnik Službe za hemijsku dijagnostiku u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), Viši stručni saradnik za laboratorijsku dijagnostiku,  jedini je učesnik iz Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem IUMS 2024 – 18. Kongresu Međunarodne unije mikrobioloških društava koji se u Firenci (Italija) održava od srijede do danas (23. do 25. oktobra).

IUMS 2024 je okupio medicinske i nemedicinske mikrobiologe iz različitih disciplin, uz ovogodišnju glavnu temu “Mikroorganizmi za održiva rješenja: ekološka i klinička implementacija”.

Ibrahimagić i INZ su predstavljeni je na Kongresu u Firenci sa dva svoja rada.

Prvi je “Analiza distribucije i detekcije beta-laktamaza/karbapenemaza/oksacilinaza: desetogodišnja retrospektivna studija – gdje smo danas u konceptu “Jedno zdravlje” (ANALYSIS OF DISTRIBUTION AND DETECTION OF EXTENDED SPECTRUM BETA-LACTAMASES/CARBAPENEMASES/OXACILLINASES: AN 10-YEAR RETROSPECTIVE STUDY, WHERE ARE WE TODAY IN CONCEPT “ONE HEALTH).

Autori ovog istraživačkog rada su Amir Ibrahimagić, Emina Idrizović, Muhamed Gladan, Selvedina Sarajlić Spahić i Senad Huseinagić iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i Jasmina Kišija Bajrić iz Zavoda za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK.

Drugi stručni rad ima naziv “Prevalenca bolničkih infekcija u kantonalnoj bolnici Zenica (THE PREVALENCE OF NOSOCOMIAL INFECTION IN A CANTONAL HOSPITAL ZENICA, BOSNIA AND HERZEGOVINA).

Kao autori ovog rada potpisani su Muhamed Skomorac, Alis Kozica, Lejla Baručija, Selvedina Sarajlić-Spahić, Senad Huseinagić i Amir Ibrahimagić iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), te Eldira Hadžić i Mahdi Brčaninović iz Kantonalne bolnice Zenica (KBZ).

Na glavnim predavanjima, povezujućim sesijama i radionicama koje organiziraju tri odjela IUMS-a: bakteriologija i primijenjena mikrobiologija, virusologija i mikologija i eukariotska mikrobiologija, učestvuje više od 5.000 stručnjaka iz cijelog svijeta, a broj radova, koji se predstavljaju putem direktnog ili poster prezentiranja, bukvalno je nemoguće ustanoviti, jer se programi održavaju na više lokacija, u više sesija i oblasti, paralelno tokom sva tri dana skupa u Firenci.

Razgovara se o mikrobnoj genetici, molekularnoj biologiji, regulaciji gena, proteomici i primijenjenim aspektima mikrobiologije, uključujući biotehnologiju, kliničku, medicinsku, industrijsku i ekološku primjenu.

 Učesnici nastoje da povećaju svijest o važnosti mikroba za društvo i planetu i razgovaraju o tome kako možemo aktivno raditi zajedno na promoviranju održivih rješenja koja će očuvati mikrobnu raznolikost.

Između stotina tema i oblasti, u firenci se protekla tri dana govorilo o bakterijama i klimatskim promjenama, bakterijalnoj patogenosti, antiviralnom imunitetu, regulaciji gena i evoluciji genoma, antimikrobnoj rezistenciji (otpornosti), mikrobiologiji hrane, genomici i funkcionalnoj genomici, interakciji domaćin-patogen, urođenom imunitetu kao prvoj liniji protiv virusa, bakterija i gljivica, biofilmovima, interakciji virusa i domaćina, imunitetu, mikrobnim zajednicama, evoluciji i raznolikosti mikroba.

Teme su bile i borba protiv virusnih bolesti, virusima i vakcinama za borbu protiv njih, zbirkama, bazama podataka i podacima u ovim oblastima, bakterijskoj strukturnoj biologiji, klimatskim promjenama i održivim rješenjima…

Razgovaralo se i o izazovima u borbi sa AMR (Antimikrobna rezistencija), viralnoj ekologiji, mikrobnoj biotehnologiji, interakciji biljki i mikroba, evoluciji i pojavi virusa.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u svom djelovanju, osim u angažmanima na području ZDK i FBiH, veliku važnost pridaje naučno-istraživačkom radu, te je nerijetko jedna od rijetkih ili jedina bh. naučno-istraživačka zdravstvena institucija prisutna svojim radovima i podacima na velikim naučnim skupovima koji okupe hiljade stručnjaka iz cijelog svijeta koji razmjenjuju informacije, saznanja i dostignuća.

Back To Top