skip to Main Content

Tešanj: Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 24.07. do 30.07. 2024. godine

Prema podacima sa mjerne stanice za polen u Tešnju, evidentno je da postepeno raste koncentracija polena ambrozije.

Polen ambrozije bio je prisutan tokom cijele sedmice i još je uvijek u niskim koncentracijama i to ispod 20 pz/m3 vazduha.

U narednim danima za očekivati je postepeni rast koncentracije polena u zraku ove izrazito alergene biljne vrste.

Ambrozija spada u kategoriju biljaka čiji polen ima visok stepen alergenosti.

Od ostalih biljnih vrsta, značajnije je prisutan polen divljeg hmelja, koji je prisutan u umjerenim do visokim koncentracijama.

Polenski spektar obuhvata još polen pelina, pepeljuge, bokvice, čempresa, trava i lipe u niskim koncentracijama.

Spore gljivice alternarie prisutne su u umjernim i visokim koncntracijama sto je u skladu sa vremenskim prilikama jer im pogoduje suho i toplo vijeme sa postepenim oborinama kakve su i bile prisutne u protekloj sedmici.

Kako spremno dočekati polen Ambrozije

Učestalost alergije na ambroziju pokazuje trend porasta zadnjih nekoliko decenija. Postoji više uzroka tome, od načina života, prehrane, klime te niza drugih faktora.

S jedne strane klimatske promjene (visoke temperature, malo kiše tokom ljetnih mjeseci, povjetarac) pogoduju rastu korova i širenju polena, a s druge strane neredovno održavanje zelenih površina i neredovno čišćenje korova dovodi porasta alergije na ambroziju. Alergija na ambroziju se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a u njezinom nastanku ima važnu ulogu i nasljeđe.

Simptomi alergije na polen ambrozije uključuju suzenje i svrbež očiju, začepljenost i curenje iz nosa, kašalj, kihanje, katkad i otežano disanje. U težem obliku može biti prisutna astma, hronični sinusitis, glavobolja i nesanica.

Ambrozija je biljka koja raste uglavnom u kontinentalnim predjelima može narasti i do 1,5 m visine. Korijen joj je vretenast, a stablo uspravno, razgranato i gusto prekriveno sitnim dlačicama. U Evropu je uvežena kontaminiranim pošiljkama sjemena pšenice. Raste kao korov na napuštenim zemljištima uz obale rijeka i potoka, kraj željezničkih pruga, uz vrtove i livade, među usjevima i na zelenim gradskim površinama. Biljka je jednogodišnja, a cvate tokom ljetnih mjeseci ( u kontinentalnom pojasu od jula do oktobra). Tokom cvatnje oslobađa više od miliona zrnaca polena, koju vjetar može odnijeti 50 km. Koncentracija polena je obično na maksimumu u prijepodnevnim satima. Kiša i niske jutarnje temperature usporavaju otpuštanje polena.

Stoga valja izbjegavati izlaganje alergenu u najvećoj mogućoj mjeri. To znači da se ne preporučuje boravak na otvorenom od 8 do 12 sati ujutro kad je koncentracija polena najveća. Za boravak na otvorenom dobro je planirati vrijeme poslije kiše jer kiša ispire polen. Prije odlaska na spavanje preporučuje se tuširanje i pranje kose kako bi se odstranio tokom dana nakupljeni polen. Odjeću i obuću treba sušiti u kući, a ne na otvorenom. Savjetuje se boravak u zatvorenim, klimatiziranim prostorima, a klima uređaj bi trebao imati i antipolenski filter.

Osim toga, svakako treba nastojati suzbiti rast korova, tako da se nastoje urediti zapuštena zemljišta sadnjom trave, te redovnim košenjem. Ukoliko se radi o pojedinačnim biljkama, treba ih čupati zajedno s korijenjem i to prije cvijetanja.

Kako polen uzrokuje alergijsku reakciju?

Kada dođe u dodir sa sluznicom disajnog sistema, polen otpušta niz hemijskih alergogenih spojeva, što potiče otpuštanje upalnih materija iz ćelija i uzrokuje simptome alergija kao što su curenje, začepljenost ili svrbež nosa, peckanje ili škakljanje u grlu, suzenje ili svrbež te crvenilo i otekline oko očiju, otežano disanje, iznenadno kihanje, kašljanje i drugo.

ZAŠTITA

SAVJETOVATI SE SA LJEKARIMA

  • Najveća koncentracija polena je za sunčanih i vjetrovitih dana, ujutro i prijepodne, pa tada ne treba provjetravati stan, niti boraviti na otvorenom
  • U sezoni cvatnje ambrozije treba držati zatvorene prozore od stana i automobilatokom vožnje
  • Koristiti klimatizacijske uređaje s filtrima za polen
  • Kišaispire polen, pa je boravak na otvorenom dobro planirati poslije kiše, kada je koncentracija polena u zraku najmanja
  • Ako je moguće, u prirodi boraviti na područjima iznad 1000 metara nadmorske visine
  • Nakon boravka na otvorenom obavezno oprati ruke, istuširati se, oprati kosu i odjeću, kako bi spriječili unošenje polenau životni prostor
  • Ne sušiti odjeću vani
  • Po potrebi nositi zaštitnu maskuza suhih i vjetrovitih dana
  • Ako se posjeduju psi i mačke,potrebno ih je oprati i četkati jer i oni skupljaju polen
  • Redovno pratiti bioprognozu s alergijskim semaforom
  • Alergija na ambroziju može potaknuti i takozvanu ukrštenu alergiju na polen i hranu.
  • Tokom cvatnje ambrozije može se pojaviti preosjetljivost na određene namirnice, najčešće lubenicu, dinju, tikvicu, krastavac, bananu, kivi, kamilicu i suncokret

Back To Top