skip to Main Content

​VIDEO+FOTO: Zdravstveni stručnjaci iz ZDK o budućoj saradnji sa italijanskim kolegama

Stručni tim nekoliko zdravstvenih ustanova sa područja Zeničko-dobojskog kantona boravio je proteklih dana u italijanskoj regiji Pijemont (Piemonte), na poziv kolega iz tamošnje mreže onkoloških zdravstvenih ustanova.

Na osnovu dugogodišnje saradnje regije Pijemont i ZDK, kao i desetogodišnje saradnje u organizaciji skrininga karcinoma grlića maternice, inicirana je posjeta tima bh. stručnjaka zdravstvenim ustanovama u Torinu, sjedištu Pijemonta.

Decenija provedbe programa

U ZDK se već deset godina provodi skrining na karcinom grlića maternice putem papa testa, s ciljem smanjenja broja oboljelih od raka grlića maternice.

Program se provodi u svim općinama ZDK, a obuhvata žene životne dobi od 25-64 godina. Uspostavljeni sistem monitoringa i pozivanja žena na preglede (najmanje jedanput u tri godine) osigurava zadovoljavajući sveobuhvat i efektivnost programa.

Na području ZDK se od druge polovine ove, 2018. godine provodi besplatno testiranje žena dobi preko 50 godina putem mamografije na karcinom dojke, što je inicirajući korak ka organizaciji skrininga  ranog otkrivanja raka dojke.

Članovi tima u posjeti zdravstvnim ustanovama u Torinu su bili Mirzeta Subašić (direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK), dr. Kasim Spahić (zamjenik direktora Kantonalne bolnice Zenica za medicinska pitanja), Sead Begagić (Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica), gastroenterolog dr. Haris Husremović (KBZ), mikrobiolog dr. Sabina Šestić (KBZ) i mikrobiolog dr. Dijana Šarić (KBZ).

Cilj posjete je bio upoznavanje sa organizacijom i metodama provođenja skrininga na rano otkrivanje raka i to raka grlića maternice, raka dojke i raka debelog crijeva.

Posjeta je obuhvatila Centar za skrining tumora San Giovanni Vecchio i Klinički centar Sant Anna Molinette. Prvog dana je posjećen Centar za skrining, a drugog dana jedinica za Patologiju (Prof Papotti), Centar za onkologiju i hematologiju, te jedinica za radioterapiju (Prof U.Ricardi).

Treći dan je obilježila posjeta Centru za skrining karcinoma grlća maternice u Bolnici Sant Anna i susreti sa zdravstvenim  profesionalcima, te hirurgiju dojke, kao i centar za mamografiju, kao i održani susreti sa odgovornim ljudima na održavanju sistema.

U nastavku je posjećena jedinica za dojku i jedinica za patologiju pri Bolnici Sant Anna – Molinette. Organizovan je sastanak razmjene mišljenja i ideja o nastavku saradnje

Formiranje Akcionog tima

Na press konferenciji za italijanske medije po završetku posjete učestvovali su predstavnici regionalne vlade Pijemonta, predstavnici Ministarstva zdravstva Italije za regiju Pijemont, predstavnici zdravstvenih institucija regije, kao i direktori svih kliničkih zdravstvenih ustanova, zajedno sa delegacijom iz ZDK.

Tom prilikom je data jednoglasna podrška nastavku saradnje sa ZDK po pitanju jačanja zdravstva, a posebno za projekat organizacije skrininga u ZDK. Njihova podrška se ovom prilikom najviše odnosi na razmjenu iskustava i pružanje pomoći u organizaciji.

Kao jednoglasan zaključak je usvojena ideja da se zvanično formira Akcioni tim (u ZDK) koji će napraviti plan i program rada skrininga.  Prethodno kantonalno Ministarstvo zdravstva treba da da „zeleno svjetlo“ za pokretanje aktivnosti, te imenovanje odgovornih osoba za skrining, kao i za kontakt sa italijanskim partnerima.

O posjeti delegacije iz ZDK prilog je pripremio i regionalni program italijanske nacionelne TV RAI3

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

Back To Top